Angst voor het gat

Navelstrengomstrengeling

Afgelopen zondag begaven wij ons richting zwembad. Onze oudste mocht afzwemmen! Met zijn acht jaar was hij een van de oudste en grootste kinderen. Dat zal ook de andere aanwezigen zijn opgevallen. Maar die kennen zijn (geboorte)verhaal niet.

Onze oudste is geboren met een navelstrengomstrengeling. Maar liefst 1 op de 3 baby’s wordt hiermee geboren. De mate waarin de navelstreng om de hals gewikkeld zit, varieert (van een lossere tot een strakke omstrengeling). Ik was destijds nog niet (zo) bekend hiermee, ik weet dan ook niet precies hoe dit bij onze zoon zat. Maar ik weet wel dat hij op een bepaald moment geboren moest worden en dat hij (en ik) hierbij ‘geholpen’ werden door een verpleegkundige die flink op mijn buik ging duwen toen de nood hoog werd. Niet zo gek als je je bedenkt dat de toevoer van zuurstof steeds minder werd… Maar ik kon op dat moment niet (meer) rationeel denken. Het was voor zowel hem als mij* zeer beangstigend.

*(pas jaren later in een persoonlijk consult vielen de kwartjes, toen Anna Verwaal mij na het doornemen van mijn geboorteverhaal vertelde dat ze vermoedde dat ook ik met een navelstrengomstrengeling geboren was – daarom kon ik in blinde paniek raken als ik een (te) strakke trui of jurk uit moest doen en bleef ‘steken’ en het verklaarde ook waarom iets dat strak om mijn hals zat zoals een coltrui altijd zo beklemmend dan wel verstikkend aanvoelde)

Geen zuurstof meer

Tijdens de geboorte wordt een baby steeds meer naar beneden geduwd, met als gevolg dat de navelstreng steeds strakker om zijn/haar hals komt te zitten. Hierdoor wordt de toevoer van zuurstof steeds minder. Een baby kan hierdoor zelfs het gevoel krijgen dat hij/zij het niet gaat overleven…

Watervrees

Kinderen die dit hebben ervaren, hebben vaak watervrees. In hun ogen vormt het water een bedreiging want dan is er geen zuurstof (meer), net als toen. Als een kind dan ook nog eens door ‘het gat’ moet zwemmen, komt er vaak angst om de hoek kijken. Zoveel als het op de situatie van toen hij/zij geboren werd, lijkt. Bron: Handboek Geboorte In Kaart

Erover in gesprek gaan helpt 

Hierover in gesprek gaan met het kind, helpt! Net als je kind watervrij maken door veel in en met water te spelen. Een GIK-collega die tevens zweminstructrice is, had mij een aantal nuttige tips gegeven hieromtrent. En zo ging onze oudste uiteindelijk ook met plezier naar zwemles!

Wat niet wegneemt dat hij zenuwachtig was voor het afzwemmen. In het bijzonder voor het zwemmen door ‘het gat’. Dat lukte hem tijdens de zwemles nooit in 1 keer. Zal ik het dan wel mogen overdoen, vroeg hij zich af.

Positieve affirmaties

Gelukkig wilde hij wel nog voor vertrek in de relaxstoel plaatsnemen voor een Bars behandeling en stond hij open voor de positieve affirmaties die ik had geopperd de avond ervoor: Ik blijf rustig en ik zwem met gemak en met plezier door het gat.

Wat denk je? Hij zwom in 1 keer door het gat!!

 

RvG | Copyright 2020

Heeft jouw zoon/dochter ook last van watervrees waardoor het zwemmen en/of douchen altijd met spanningen gepaard gaat? Meld je met je vragen bij mij aan voor een gratis (mini)consult!