AANBOD

Geboorte & gedrag

Geboorte In Kaart (GIK) & Behoefte In Kaart (BIK)

Geboorte In Kaart ofwel GIK maakt inzichtelijk waarom jij of je kind steeds weer bepaald gedrag laat zien en welke behoeftes daaraan ten grondslag liggen. BIK ofwel Behoefte In Kaart – het vervolg op GIK – biedt je handvatten hoe in die behoeftes te voorzien. Er gaan veel kwartjes vallen, ook na het consult waarin je de geboorte in kaart hebt gebracht (van die ‘Aha! momentjes’).
Als je wil, wordt dit vertaald in een brief aan je kind. Maar vaak brengt het consult al heel veel verandering teweeg! Het kind wil gehoord worden in zijn of haar geboorteverhaal en met het in kaart brengen hiervan wordt het al grotendeels in die behoefte gezien.
Als kinderen wat ouder zijn, kunnen ze ook zelf hieraan deelnemen. Vaak komen ze dan met antwoorden die de ouders nog wel eens kunnen verrassen. Maar zij waren erbij, vanaf het prille begin heeft hun cellulair geheugen alles wat er gebeurd is, opgeslagen! Zelf vinden ze hun antwoorden dan ook logisch. Want zo is het gegaan!
Je kind zal hierna weer lekker(der) in zijn/haar vel komen te zitten en jij zal weer meer kunnen genieten van je kind.
De handreikingen die je krijgt, helpen je om je kind beter te begrijpen en als bepaald gedrag weer de kop opsteekt, weet je wat te doen om je kind te helpen. Je voelt je daardoor ook zekerder als ouder. Meer 

 

Gedrag wil begrepen worden, niet opgelost…

Als je weet wat er aan gedrag ten grondslag ligt, is dat vaak al de sleutel tot verandering. Je krijgt dan als vanzelf meer compassie en begrip voor jezelf dan wel je kind(je).

Gedrag is altijd logisch!

Blogs over geboortepatronen

Voor meer informatie over hoe gebeurtenissen die tijdens de zwangerschap, je geboorte en de eerste periode daarna plaatsvonden van invloed kunnen zijn op je gedrag van nu, verwijs ik graag naar de blogs die ik over geboortepatronen geschreven heb (en nog schrijven zal!). Deze zijn te vinden onder de categorie ‘Geboorte In Kaart’.
Daarnaast breng ik hier graag een blog van Martine Bökkers – een van de grondlegsters van Geboorte In kaart – onder de aandacht. Zij beschrijft daarin op prachtige wijze hoe ze het geboorteverhaal van Sien, haar jongste dochter, met Sien heeft besproken. Het geeft duidelijk weer wat voor impact dit kan hebben op een kind.

“De manier waarop je gedragen en geboren bent, doet ertoe. Een kind hierover vertellen, is belangrijk!

(uit de blog van Martine)