OVER MIJ

Mijn zoektocht als mama & professional

Met een baby wordt er ook een moeder geboren

Niet elke vrouw ervaart dit als een natuurlijk proces en dit kan bepaalde gevoelens met zich meebrengen. Ik herken dit uit mijn eigen proces en denk dat ik deze vrouwen mede daarom zo goed begrijpen en helpen kan.
Ik heb – uiteindelijk – van mijn ervaringen en het omzetten daarvan mijn expertise gemaakt. En ik heb mede door Geboorte in Kaart (GIK) een unieke kijk op gedrag ontwikkeld. Gedrag is altijd logisch! Als leerkracht vroeg ik me al af wat er aan bepaald gedrag ten grondslag zou kunnen liggen. Ik had moeite met de tendens die er was om het gedrag van kinderen te willen ‘labelen’. Het was een van de redenen om het reguliere onderwijs gedag te zeggen.
Ik heb hierna nog mogen bijdragen aan het vormgeven van een innovatief onderwijsconcept, maar het is uiteindelijk toch echt het moederschap geweest waardoor mijn kijk op gedrag – net als mijn persoonlijke ontwikkeling – de grootste verandering (en groei) heeft doorgemaakt.

Pas tijdens mijn laatste zwangerschap groeide het besef dat het omwille van mezelf en de baby van het grootste belang was om goed voor mezelf te zorgen (bij mijn tweede zwangerschap was ik nog zoekende geweest hoe deze te combineren met mijn werk en de zorg voor een dreumes).

Ik stopte met lesgeven en legde me enkel nog toe op het coachen waar ik mee van start was gegaan het jaar ervoor. Dit is wat het meest dichtbij mijzelf ligt. Dit is waar ik mij voor wil inzetten.

Door het accent op het prille begin te leggen, draag ik nog meer ‘van onder’ bij aan een stevig fundament voor de kinderen van nu. Hoe eerder hun gedrag begrepen wordt, des te groter is de kans dat kinderen goed in hun vel zitten en (op school) tot leren komen! En als hun moeders en vaders goed in hun vel zitten, komt dit hun ontwikkeling ook weer ten goede.
Vaak laten wij volwassenen ook nog bepaald gedrag zien dat voortkomt uit de wijze waarop wij geboren zijn. Onze geboorte heeft, net als de tijd waarin we in de buik van onze moeder zaten, invloed op hoe wij in het leven staan. Ook als (aanstaande) ouders.

Ik heb me geregeld verloren gevoeld in het begin, door alles wat er op me afkwam. Ik dacht me goed voorbereid te hebben op het ouderschap en toch voelde het onwerkelijk om ‘ineens’ de zorg voor zo’n kleintje te dragen. Het riep soms ook hele gemengde gevoelens in me op, waar ik me dan later weer schuldig om kon voelen. En dat voelde onze zoon allemaal weer haarfijn aan… Een vicieuze cirkel ontstond.

Om hulp vragen was niet mijn sterkste kant – iets dat tevens te verklaren valt vanuit mijn geboorteverhaal – en dat terwijl dat me juist had kunnen helpen om die cirkel eerder te doorbreken! Ik heb het wel gedaan, maar met andere beweegredenen dan ik nu gehad zou hebben. Meer vanuit een plichtsgevoel, om alles goed geregeld te hebben tegen de tijd dat ik weer aan het werk moest.

Met als gevolg dat ik niet mijn eigen behoeftes dan wel die van mijn kind voorop stelde, maar het belang van mijn werk zwaarder liet wegen dan goed was voor mij of hem. Ik heb me daar achteraf heel schuldig om gevoeld. Maar op dat moment dacht ik dat ik er goed aan deed. Ik ging beredeneren in plaats van voelen…

Nu weet ik beter en is het mijn streven om andere mama’s te helpen luisteren naar wat hun gevoel en (moeder)hart hen vertellen wil. Wat hebben zijzelf nodig? En wat heeft hun kindje nodig?

Dit is de basis van alles!

“Ik had niet het werk kunnen doen wat ik nu doe, als ik niet die ervaringen zelf zo heb doorleefd en gevoeld heb, zo heel diep van binnen.”

(Anna Verwaal in De Verwondering)

Het proces dat ik doorlopen heb, is niet altijd even gemakkelijk geweest. De keuzes die ik als (aanstaande) mama heb gemaakt, zijn niet altijd de juiste gebleken. Ik kan hier nu echter met compassie naar kijken en met een mildheid die ervoor gezorgd heeft dat de schuldgevoelens en zelfverwijten hebben plaatsgemaakt voor toelating en berusting.
Ben ik nu dan perfect als mama? Nee, verre van (acceptatie is the key). Maar ik voel me wel gelukkiger en zekerder en dat straal ik ook uit naar mijn omgeving en kinderen. Ik bied mijn kinderen daardoor dat baken van vertrouwen en de houvast die zij nodig hebben om (vervolg)stappen te zetten in hun eigen bestaan.
Ik gun jou en jouw kind(eren) hetzelfde! En ben er voor je. Met mijn kennis en ervaring, die ik graag met je deel. Om jou (weer) in je kracht te zetten als ouder. Zodat jij dit weer kan overdragen aan je kinderen!

“The key to empowering your kids is discovering and being more of who you are”

(Empowered parents, Empowering kids)

Mijn missie

Dat (aanstaande) mama’s weer (meer) kunnen genieten van hun zwangerschap/bevalling/kindje zonder last te hebben van belemmerende overtuigingen en/of negatieve gevoelens of ervaringen die hen hiervan weerhouden.

(Psychisch) gezond en bewust zwanger/ouder zijn.

Met ruimte voor gevoel!

En het hiermee creëren van een zo optimaal mogelijke start van de baby (omdat deze zo bepalend is voor hoe hij/zij als kind en later ook als volwassene in het leven zal staan!).

Opleidingen

Vooropleidingen HBO
Oefentherapie Cesar (2002) | Pabo (2009)

 

Bij- en nascholing
Rationeel Emotieve Therapie (2005) | Sensikids Coaching Basis (2014) en Kleuters (2015) | Kernvisie Coaching (2015) | MNRI® Dynamic and Postural Reflex Integration (2016) | Blomberg Rhythmic Movement Training and Primitive Reflexes Level 1 (2016) | MNRI® Tactile Reflex Integration (2016) | MNRI® Post-Trauma and PTSD Recovery (2016) | Access Bars (2017) |  De Reis naar Binnen (2017) | Geboorte In Kaart (2018) | Integral Eye Movement Therapy (2018) | Perinatale Counseling (2019) | Verbroken Verbinding Massage (2020) | Behoefte In Kaart (2020) | Zwangerschapsmassage (2020)