(H)erkenning van automatische patronen

Imprints

De start van je leven is bepalend voor hoe je als volwassene in het leven staat. Onze allereerste ervaringen hebben imprints nagelaten die ons dagelijks leven sterk beïnvloeden. Ze hebben geleid tot patronen die ons gedrag in het hier en nu nog steeds bepalen. Patronen die ooit een prima reactie waren, maar die nu belemmerend kunnen zijn/werken in het dagelijks leven. Door bewustwording van die ervaringen en deze alsnog te verwerken, kunnen we beginnen onze automatische patronen los te laten. Zo ontstaat ruimte voor nieuwe mogelijkheden.

Op de laatste vrijdag van 2018 bracht ik een bezoek aan mijn ouders om samen met mijn moeder haar geboorte in kaart te brengen. Altijd bijzonder om te doen, maar in dit geval helemaal. Het bracht ook mij weer nieuwe inzichten over mijn eigen start.

Onze start is namelijk terug te voeren naar onze grootmoeder: toen onze moeder als baby bij onze grootmoeder in de buik zat, zaten wij als eicel bij onze moeder in haar buik. Het (bevruchte) eitje waar wij uit voortgekomen zijn, is dus letterlijk gedragen door onze grootmoeder! Wij hebben dan ook mogelijke trauma’s van onze grootmoeder al ervaren toen onze moeder als baby in de buik van onze grootmoeder zat…

Mijn grootmoeder is geboren in 1911 en heeft twee wereldoorlogen meegemaakt. WOI als klein meisje en WOII als getrouwde vrouw en moeder. Tijdens WOII beviel ze van een zoon die in het jaar na de bevrijding van Nederland, ziek werd en overleed.

Lichaamsgeheugen

Mijn grootmoeder heeft het e.e.a. vastgelegd voor haar kinderen en kleinkinderen, Ze gaf hierin echter vooral feitelijk weer hoe dingen gegaan waren. Mijn moeder weet dan ook weinig over de 9 maanden voor haar geboorte en de periode erna. Nu hoeft dat ook niet: Het bijzondere is dat ons lichaam nog precies weet welke ervaringen we als embryo, foetus en baby hebben opgedaan. Het ligt namelijk opgeslagen in ons lichaamsgeheugen!

Met Geboorte In Kaart heb ik een prachtige tool in handen gekregen die het lichaam laat spreken. Aan de hand van vragen en foto’s en de reacties van het lichaam hierop, wordt een geboorteverhaal in kaart gebracht. Elk geboorteverhaal wordt gekenmerkt door bepaalde geboortepatronen, waarin je vaak (ongewenste) gedragspatronen in het hier en nu kunt herkennen. Gedragingen die destijds heel functioneel (dan wel levensreddend) waren, maar nu niet meer functioneel zijn. Je verkeert nu immers niet meer in die situatie.

Van onbewust naar bewust

Deze bewustwording en inzichten geven je de mogelijkheid om diepliggende patronen bij jezelf naar wens te veranderen. Om ‘oude besluiten’ te herschrijven! En dat wat je niet meer dient, los te laten.

Met Ruimte voor Gevoel

Door het in kaart brengen van het geboorteverhaal van mijn moeder, heb ik haar weer beter leren kennen. En voel daardoor nog meer liefde voor haar!

RvG | Copyright 2019

 

Ben je benieuwd naar de impact van jouw start op jouw gedragingen van nu?

Wil jij ook graag jouw geboorteverhaal in kaart brengen? Ik help je graag!