Over het beest dat psychose heet

Brenda is pas bevallen van haar derde zoontje als ze een kraambedpsychose krijgt. Deze aandoening treft één op duizend vrouwen. Ze heeft hallucinaties waarbij de grens tussen realiteit en waan vervaagt. Haar psychose haalt haar hele leven en dat van haar omgeving overhoop.

Onder de indruk

Vorig jaar kwam Brenda Froyen, auteur van ‘Kortsluiting in mijn hoofd’ een gastcollege verzorgen bij de opleiding die ik in België deed. Ik was ontzettend onder de indruk van haar, van haar persoonlijke verhaal en haar veerkrachtige verschijning. Ik had vooraf even met haar staan praten en had me toen al verwonderd over haar mindset. Brenda is in staat geweest om uit een zeer diep dal te kruipen en toonde een enorme daadkracht om de missie die ze had, gerealiseerd te krijgen. Iets waar ik diepe bewondering voor had!

Ik nam me die dag voor om haar verhaal in boekvorm ook nog een keer te gaan lezen. Het geeft een aangrijpend en verhelderend beeld van wat er in iemand omgaat tijdens een (in haar geval postpartum) psychose. En hoe de zoektocht naar hulp van haar en haar man verlopen is.

Het boek lag al enkele maanden op me te wachten, toen het meeging op vakantie. Ik was benieuwd of haar geschreven woorden me net zo mee zouden voeren als ze ‘live’ bij het gastcollege gedaan hadden. In gedachten zat ze weer op slechts enkele meters bij me vandaan. Sommige herinneringen blijven je altijd bij.

Nog geen dag later was ik al halverwege het boek. Zoals verwacht raakte het geschreven verhaal me ook intens… Het joeg me opnieuw schrik aan en het deed me wederom verdriet om te lezen wat haar en haar gezin allemaal is overkomen. De onwetendheid kroop tijdens het lezen opnieuw onder mijn huid. Haar werd vaak niets gevraagd of verteld. (…)

Maatschappelijk debat

Ik had al veel respect voor Brenda, deze nam desalniettemin nog meer toe met elke bladzijde die ik las. Hoe bijzonder dat ze dit ziekteproces zo op papier heeft kunnen zetten en hier al mee gestart is toen ze er nog middenin zat. En daarmee een maatschappelijk debat over de behandeling van psychiatrische patiënten op gang wilde brengen. Wat ‘n power vrouw!!

Aanrader om te lezen als je hier in het werkveld of in de privésfeer mee te maken krijgt.

#aandachtvoordementalegezondheid #postpartumhealth #taboedoorbrekend #indrukwekkend #heelveelrespect

 

RvG | Copyright 2020

Interesse in (andere) boeken over het psychisch welzijn, zwanger zijn/worden, bevallen en/of het ouderschap? Mijn plan is om hier nog veel meer titels te gaan delen in blogvorm!